Sisältöön »
Lajittelugame strong
 

kivo-artikkelikuvat-vko1-492x492.jpg

Lajittelugame strong – ja oikeastaan aika iisiä

Roskien lajittelu, onko tylsempää? Väärin. Osallistu lajittelun treeniohjelmaan ja löydä pienestäkin asunnosta paikka lajittelulle.

Biojäte, muovi- ja lasipakkaukset, kartonki, paperi… Mihin nämä kaikki oikein mahtuvat? Ja mitä väliä roskien lajittelulla edes on, kun muualla maailmalla roskataan kuitenkin enemmän?

Kotona tapahtuva jätteiden lajittelu on lajittelun kuningaslaji, jonka avulla vähennämme syntyviä päästöjä sekä säästämme luonnonvaroja ja energiaa. Oikein lajiteltuna iso osa roskista ja jätteestä päätyy hyötykäyttöön, esimerkiksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Biojätteen lajittelu kaipaa erityistä huomiota, sillä tällä hetkellä noin kolmannes tavallisen roskapussin sisällöstä on biojätettä. Löytyykö kotipihaltasi biojäteastia tai kompostori? Muista käyttää sitä! Jos ei löydy, voit hankkia oman biojäteastian, jakaa sellaisen naapurin kanssa tai suunnitella ravinnerikasta multaa tuottavan kompostin.

“Ei mun keittiössä oo tilaa lajitella”

Yleinen syy lajittelemattomuuteen on, ettei omasta kodista tunnu löytyvän sille järkevää paikkaa. Tässä muutama vinkki unelmiesi lajittelupisteen kasaamiseen: 

  • Tarkista jäteastioiden koko. Yhden tai kahden ison astian sijaan voit tehdä jäteastioista kerroksia ja hyödyntää jätekaapin ovea: laita siihen koukku ja pieni astia esimerkiksi metalleille.
  • Rakenna lajitteluseinä kiinnittämällä seinään ristikko ja laittamalla siihen erikokoisia rasioita.
  • Kurkkaa kalusteisiin: voisiko pienen lajittelupisteen rakentaa lipaston laatikkoon tai kenkätelineeseen? Mahtuisiko hattuhyllylle auki vedettävä laatikko?

Mitä sinne biojätteeseen ees kuuluu?

Biojätteeseen kuuluvat ruuantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot, talouspaperi, lautasliinat ja pilaantuneet elintarvikkeet. Pehmopaperi on siis tosi ok biojätettä! Paistinpannun rasva ei kuulu viemäriin, vaan juuri biojätteeseen. Pyyhi rasva talouspaperilla, laita paperi biojätteeseen ja pese pannu vasta sitten.

Biojätteiden pakkaamiseen vaikuttaa niiden jatkokäsittely. Kaikkialla Suomessa pakkaamiseen käy paperipussi.Voit tarkistaa oman jäteyhtiösi sivuilta tarkemmat biojätteen pakkausohjeet. Biojätepakkauksen pohjalle kertyy helposti ällöä liejua. Ennen lajittelua kannattaa siksi valuttaa nesteet pois tai imeyttää ne talouspaperiin. Pakkauksen pohjalle voi myös laittaa tyhjän kananmunakennon imemään kosteutta. Kosteutta ja hajua voi vähentää myös ilmavalla keräysastialla. Kun tyhjennät biojätteen tarpeeksi usein, se ei ala haista!

Lajittelu on kivaa, usko pois! Jos et usko, kokeile edes! Viikon lajitteluhaaste: etsi kotoasi paikka lajittelulle.

Etkö löydä oikeaa keräysastiaa? Löydät lähimmän keräyspisteen täältä.

Lähteitä:

 
 

« Takaisin

 

Lajitteluohjeet

Etsi luettelosta kunta, jossa olet. Löydät sitä kautta alueelliset lajitteluohjeet.