Innehåll
Kevään tehokkain treeniohjelma
 

kivo-artikkelikuvat-vko1-492x492.jpg

Strongt sorteringsgame – egentligen ganska enkelt

Sopsortering, finns det något tråkigare? Fel. Delta i träningsprogrammet för sortering och gör plats för en sorteringsstation därhemma även om lägenheten är liten.

Bioavfall, plast- och glasförpackningar, kartong, papper… Var ska allt få plats? Och vad spelar det för roll om jag sorterar, när andra länder skräpar så mycket ändå?

Sopsortering hemma är kungsgrenen inom sortering. Med hjälp av sopsortering kan vi minska utsläpp och spara naturresurser och energi. Rättsorterade sopor och avfall kan vara till nytta, de kan t.ex. omvandlas energi eller råmaterial för nya produkter.

Sortering av bioavfall kräver särskild uppmärksamhet, för just nu består cirka en tredjedel av innehållet i en vanlig soppåse av bioavfall. Har du en bioavfallstunna eller kompostbehållare på gården? Kom ihåg att använda den! Om ni inte har en bioavfallstunna, kan ni skaffa en tillsammans med grannen eller grunda en kompost som producerar näringsrik mylla.

”Jag har inte plats att sortera i mitt kök”

En vanlig orsak till att man inte sorterar är att det inte finns en fiffig plats i hemmet att göra det. Här är några tips för att planera drömmarnas sorteringsstation:

  • Kolla sopbehållarnas storlek. I stället för en eller två stora behållare kan du ställa mindre sopbehållare i våningar på varandra. Du kan också utnyttja sopskåpets dörr: fäst en krok i dörren och häng upp en liten behållare t.ex. för metall.
  • Bygg en sorteringsvägg genom att fästa ett galler i väggen och hänga upp kärl i olika storlekar.
  • Titta på möblerna: vore det möjligt att grunda en liten sorteringsstation i en byrålåda eller i skostället? Skulle en utdragbar låda få plats på hatthyllan?

Vad ska man lägga i bioavfallet, då?

Matrester, skal från frukt och grönsaker, kaffesumpen, hushållspapper, servetter och ruttnade livsmedel hör hemma i bioavfallet. Mjukpapper är alltså mycket okej att lägga i biopåsen! Fettet från stekpannan hör inte hemma i avloppet, utan i bioavfallet. Torka av fettet med hushållspapper, lägg pappret i bioavfallet och diska stekpannan först sedan.

Hur man skall packa bioavfall påverkas av hur bioavfallet vidarebehandlas. I hela landet kan bioavfall packas i en papperspåse. Du kan kontrollera nogrannare anvisningar för hur bioavfall skall packas från ditt eget avfallsbolags hemsida. Det kan uppstå äcklig gegga på botten av bioavfallsbehållaren. Innan du sorterar lönar det sig att hälla ut vätskan eller låta den sugas upp i hushållspapper. Du kan också lägga en tom äggförpackning på bottnen för att suga upp fukten. Du kan minska på fukten och lukten med en luftig biobehållare. Om du tömmer biobehållaren tillräckligt ofta börjar den inte lukta!

Sortering är kul, tro oss! Om du inte tror, prova åtminstone. Veckans sorteringsutmaning: hitta en plats i hemmet för sortering. Delta i utmaningen och vinn en sorteringsstation för små hem här.

Hittar du inte rätt insamlingskärl? Ditt närmaste insamlingsställe hittar du här.

Källor:

 

« Tillbaka

 

Sorterings-
anvisningar

Välj din kommun i förteckningen.På så sätt hittar du sorteringsanvisningarna för ditt område.