Innehåll
Kevään tehokkain treeniohjelma
 

kivo-artikkelikuvat-vko3-492x492.jpg

Sortering är coolt – och klimatet kan också vara det

Ju större andel av soporna sorteras, desto mer material stannar i cirkulationen. Det sparar naturresurser. När du sorterar, skapar du bränsle, energi, nya produkter och förpackningar.

Återvunna glasförpackningar blir till nya glasförpackningar, metall blir ny metall. Kartong blir till återvunnen kartong och alldeles nya produkter, plast blir återvunnen plast för industrins ändamål. Gammalt papper återanvänds i sin tur som tidningspapper eller mjukpapper.

Med hjälp av sortering och återvinning stannar materialet i cirkulationen, vilket sparar på värdefulla naturresurser. Det är ett ganska bra argument för sortering. Men vad händer med bioavfallet?

Här finns att göra!

Finlands miljöcentral uppskattar att mindre än hälften av allt bioavfall återvinns just nu. Den riksomfattande avfallsplanen har däremot som mål, att senast år 2023, alltså redan nästa år, ska vi utnyttja upp till 60 procent av allt bioavfall.

Påsar med brännbara blandsopor innehåller upp till en tredjedel bioavfall. Det är alldeles för mycket! Bioavfall är ett värdefullt material och det lönar sig inte att slösa med näring genom att bränna bioavfallet med blandsoporna. När du sorterar omsorgsfullt garanterar du att soporna behandlas rätt, och de orsakar inte heller skada för miljön eller människornas hälsa. Med hållbara konsumtionsval minskar du miljöeffekterna som alltid följer med konsumtion av naturresurser.

Det räcker inte bara att ha en bioavfallstunna stående på gården. Skrid till verket och sortera!

Ladda luren och tanka bilen med biogas

Bioavfallet komposteras eller röts i ett biogasverk. Visste du, att bioavfall kan omvandlas till energi för många apparater? Här är några tips som kanske kan motivera dig att bli en mästare i bioavfallssortering:

  • Behöver växter eller åkrar grönska? Bioavfall kan omvandlas till näringsrikt gödselmedel som används till exempel inom jordbruket.
  • Bioavfall blir till biogas, dvs. inhemsk elektricitet och värme. Också bilar och lastbilar går på biogas.
  • 10 procent av bensin ersätts med etanol och bioavfall är en av råvarorna som används vid framställningen av etanol. Miljontals finländare har bensindrivna bilar som går på potatisskal, gammalt bröd och kaffesump.
  • Har du slut på batteriet? Ett kilo bioavfall kan omvandlas till 100 timmar batteriliv i din telefon.

Här kan du hitta fler exempel på vad endast ett kilo bioavfall kan bli.

Veckans sorteringsutmaning: bekanta dig med sorteringsinstruktionerna och ta ett foto av ditt eget bioavfall. Delta i utmaningen och vinn priser här.

Källor:

 

« Tillbaka

 

Sorterings-
anvisningar

Välj din kommun i förteckningen.På så sätt hittar du sorteringsanvisningarna för ditt område.